Over BeMSA

Wat is BeMSA?

BeMSA, de “Belgian Medical Students’ Association” is een Belgische organisatie, die in 2009 werd opgericht door enkele enthousiaste geneeskunde studenten. In het daaropvolgende jaar hebben wij een nationale structuur uit de grond gestampt. BeMSA is een koepelorganisatie  en heeft ook een vestiging in Gent. Onze missie is een platform voor maatschappelijk engagement en kwalitatieve internationale mogelijkheden voor studenten in de gezondheidssector in Gent.

Zo hebben we zowel nationale als lokale projecten zoals Teddy Bear Hospital, Heart for Life, Gezonde Voeding, Seksuele opvoeding op School en vele andere projecten. Daarbuiten organiseren we ook internationale stages voor zowel onderzoek als ervaring.

Ontstaan en geschiedenis

BeMSA Gent ontstond uit SWISS (studentenwerkgroep internationale samenwerking en stages), een werkgroep die zich toespitste op de combinatie ‘geneeskunde studenten en buitenland’, zowel op praktisch niveau, als breder informerend en sensibiliserend.

In 2009 besloten geneeskunde studenten van Gent (SWISS), Antwerpen en Leuven zich te verenigen, waaruit de nationale organisatie BeMSA (Belgian Medical Students’ Association) ontstond, welke kandidaat-lid werd van IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations) en zo toegang geeft tot een wereldwijd netwerk van contacten en unieke opportuniteit. Daarom besloten wij als organisatie al van bij het begin mee in het BeMSA verhaal te stappen en onze naam te veranderen naar BeMSA Gent.

Link met BeMSA en IFMSA

Via de verkiezing van nationale bestuursleden en het zetelen in de algemene vergadering bouwen we mee aan de ontwikkeling van de visie en standpunten van BeMSA. Deze nationale standpunten hebben een invloed op internationaal niveau door de aanwezigheid van BeMSA Gent afgevaardigden op de internationale IFMSA meetings.

Voor meer info over IFMSA kan u altijd hier kijken.

Verdeling

Vanwege de vele uitdagingen waarmee ons bestuur de afgelopen jaren te maken kreeg, werd bij het begin van dit academiejaar beslist om als BeMSA Gent, de structuur van IFMSA over te nemen. Er werd een hervorming gemaakt naar een platform met de volgende 5 pijlers (Standing Committees). Een oplijsting van de verschillende Standing Committees en de projecten die zij organiseren vindt u hieronder:

  1. SCOPE (Standing Committee on Professional Exchange)
  2. SCORE (Standing Committee on Research Exchange)
  3. SCOPH (Standing Committee on Public Health)
  4. SCORP (Standing Committee on Human Rights & Peace)
  5. SCORA (Standing Committee on Sexual and Reproductive Health and Rights including HIV and AIDS)
  6. SCOME-A (Standing Committee on Medical Education – Activities)