Durf Ondernemen 2018

Wij zijn Wietse Claeys en Bram Logghe, studenten geneeskunde aan de UGent. Op 10 november organiseren wij een evenement rond innovatie in de gezondheidszorg.

Hieraan vooraf zal Durf Ondernemen UGent ook een inspiratieavond organiseren op 5 november (Campus Sterre, Resto S5). Hier zullen jonge ondernemers, acceleratoren, fondsen en coaches hun verhaal komen vertellen. Nadien voorzien we ook een receptie met netwerkmoment.

Op 10 november gaan we samen met de aanwezigen zelf de handen uit de mouwen steken. We nodigen de studenten uit om mee te brainstormen over een aantal actuele problemen in de gezondheidszorg. In teams van ongeveer 5 personen van een zo breed mogelijke opleidingsachtergrond willen we op een dag tijd een aantal concrete oplossingsmogelijkheden voor deze verschillende probleemstellingen bedenken. Doorheen de dag worden de studenten ondersteund door professionals in de ondernemerswereld. ’s Avonds is het dan de bedoeling dat ieder team zijn innovatief idee voorstelt voor een jury van gevestigde waarden.

Wij stellen u voor aan onze jury:
  • Tessa Kerre,
  • Piet Hoebeke,
  • Steven Leuridan,
  • Ilse Weegmans,
  • Tom Brakeleirs,
  • Jeroen Trybou.

De winnaars zullen ook de kans krijgen om hun idee in een opvolgtraject verder uit te werken met coaches en de nodige fondsen. In samenwerking met Durf Ondernemen UGent, BeMSA Gent, Blue Health Innovation Center, Bryo-VoKa, Gentrepreneur en Qbic willen we op deze manier het ondernemersschap binnen de studenten aanwakkeren en een bijdrage leveren aan de gezondheidszorg vandaag de dag.

Wij zijn ervan overtuigd dat iedere opleiding wel gemotiveerde en ondernemende studenten in zich draagt en willen dan ook iedereen van harte uitnodigen om deel te nemen. Concreet mikken wij voornamelijk op studenten uit de hogere jaren (3e bach/ masterjaren) die al wat meer achtergrondkennis verzameld hebben, maar hoe dan ook is iedereen welkom. Specifieker richten wij ons voornamelijk naar faculteiten met een medische, economische of technische achtergrond.

Wil je alvast wat inspirerende verhalen horen van anderen die bouwen aan de medische wereld van morgen? Kom dan zeker ook een kijkje nemen op de inspiratie avond van Durf Ondernemen op 5 november!

Inschrijven kan via deze link tot en met woensdag 7 november middernacht.

Planning

5 november

Wil je alvast wat inspirerende verhalen horen van anderen die bouwen aan de medische wereld van morgen? Kom dan zeker ook een kijkje nemen op de inspiratie avond van Durf Ondernemen op 5 november!

Bekijk het Facebook evenement

10 november

Ben je nieuwsgierig wat er tijdens een Innovation Station gaat gebeuren?  Hieronder vind je het volledige programma en wat meer uitleg.

Gedurende de dag zal je werken in kleine teams. Deze teams worden samengesteld op basis van je persoonlijkheidsprofiel en je afstudeerrichting. Dus je zal waarschijnlijk samen zitten met mensen die je nog niet kent. Maar het kan alleen maar leerrijker worden…

We zullen werken met volgende onderwerpen:

  • Sommige patiënten krijgen bij een consultatie veel informatie over een behandeling of een diagnose mee. Meer dan ze op die korte tijd kunnen verwerken. Hoe kan dit concreet opgelost worden, denkende dat er jonge patiënten zijn, oudere patiënten (die slechter zijn met hoogtechnologische zaken), anderstalige patiënten,... ?
  • Hoe kunnen kinderen (en patiënten in het algemeen) gestimuleerd worden om beter hun medicatie te nemen?
  • Prikangst is bij kinderen een groot probleem. Hoe kan dit ingeperkt worden?

Het programma is als volgt:

8u00Registratie en ontbijt met koffie
8u30Inleiding verloop dag & toelichting challenges
Tijdens de kick-off lichten we de planning van de dag toe en leggen we ook uit wat er van jullie verwacht wordt, wie je kan inroepen voor hulp, welke materialen je kan gebruiken… Gedurende de dag werken we met een aantal uitdagingen. Deze worden kort toegelicht. Hierna worden jullie in teams ingedeeld en begin je aan je eerste missie.
9u30Spaghetti Challenge & Debrief
Niet te veel van wakker liggen. Je krijgt al een eerste opdracht om als team tot een goed einde te brengen.
10u00Pauze
10u10Opdracht 1: Het idee
Tijdens dit eerste deel ga je op zoek naar zoveel mogelijk ideeën voor de challenge. Geen idee is zot genoeg. Daarna begin je een aantal ideeën concreet vorm te geven en op het einde pik je er één uit om een plan voor uit te werken.
12u00Lunch
13u00Opdracht 2: Het plan
Nu je het basisidee hebt, werken we dit uit aan de hand van het Business Model Canvas. We denken na over alle stukjes van de puzzel die nodig zijn om je plan vorm te geven. En je zal ook merken waar er mogelijks gaten in je plan zitten.
15u00Opdracht 3: De pitch
Hoe ga je het plan overbrengen naar de jury toe. Je weet dat je 5 minuten krijgt om duidelijk te maken wat je idee is en hoe je het wilt uitwerken. Maak je klaar om de jury omver te blazen met je creativiteit.
16u30No Stick, No Pitch & Pauze
17u00Start Jury Pitching
Het moment van de waarheid: pitchen voor de jury. Elk team krijgt exact 5 minuten om zijn presentatie naar voor te brengen. Daarna krijgt de jury nog 5 minuten om vragen te stellen. Be quick, be bright, be gone.
18u30Jury overleg & Bekendmaking Winnaar
Spanning alom, wie zal het halen? Terwijl de jury overlegt, kan je reeds beginnen met nagelbijten, tot het moment daar is. Wie heeft het beste idee, de beste pitch, het nieuwe ei van Columbus?
19u00Receptie
20u00Einde

Inschrijven?

Inschrijven kan via deze link tot en met woensdag 7 november middernacht.

Meer info ? / Contactinfo

Bram Logghe

Projectverantwoordelijke Durf Ondernemen 2018-2019

Wietse Claeys

Projectverantwoordelijke Durf Ondernemen 2018-2019