Standing Committee on Professional Exchange (SCOPE)

Wil jij jouw medische ervaring uitbreiden in het buitenland ?
Altijd al gedroomd om vrienden te maken van overal ter wereld? Zin om nieuwe culturen te ontdekken?

Dan is SCOPE misschien wel iets voor jou!

Wat is SCOPE?

SCOPE (Standing Committee on Professional Exchange) organiseert buitenlandse klinische stages in het Engels of Frans. SCOPE is een internationaal project van IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations), de overkoepelende organisatie van BeMSA, en wordt in meer dan 100 landen georganiseerd, verspreid over heel de wereld. Gedurende 4 weken kan je in de zomermaanden juli, augustus en september een medische stage volgen in een afdeling naar keuze in één van de landen waar België een contract mee heeft gesloten (dit verandert jaarlijks).

Het local committee van elke stad voorziet logement, stageplaats, één maaltijd per weekdag, een sociaal programma en een contactpersoon voor de SCOPE-studenten die ze ontvangt.

Een contactpersoon begeleidt een inkomende student: hij/zij is de persoon die je kan contacteren in geval van problemen, die je opwacht aan de luchthaven of het station, die je het ziekenhuis toont, die je wegwijs maakt in de stad van je exchange en die jou tips kan geven in verband met het sociaal programma.

Het lokaal programma is zeer plaatsafhankelijk: welkomstfeestje, culturele activiteiten, toeristische trekpleisters bezoeken, uitstapjes zoals naar het strand gaan ... Kortom overdag ondergedompeld worden in het doktersbestaan en ‘s avonds en in het weekend gewoon puur ontspannen ’s avonds en in het weekend met de andere studenten.

Waarom?

 • Je breidt je medische kennis en vaardigheden uit.
 • Je ervaart hoe de medische zorg in andere landen is georganiseerd.
 • Je leert andere culturen kennen en leert omgaan met cultuurverschillen.
 • Je verruimt je horizon en ontdekt nieuwe perspectieven om in het leven te staan/naar de wereld te kijken.
 • Je maakt vrienden voor het leven uit alle uithoeken van de wereld.
 • Je beleeft een unieke, fantastische maand die niet alleen enorm leerrijk is maar ook super leuk.

Kortom: een unieke ervaring die je hele leven zal bij blijven!!

Getuigenissen SCOPE/SCORE

Voor de volledige getuigenissen klik hier

Voor wie?

Je kan je voor SCOPE kandidaat stellen vanaf 3e bachelor geneeskunde.

Waar?

Meer info zal binnenkort beschikbaar zijn.

Prijs?

€600 voor 4 weken inclusief:

 • Pre Exchange training (PET, verplicht)
 • Logement
 • Stageplaats
 • Eén maaltijd/weekdag
 • Contactpersoon

! ! Sociaal programma is soms inclusief soms exclusief afhankelijk van het land en de activiteit.

Vliegtuigtickets zijn niet inbegrepen in de prijs noch paspoort of visum.

Ga jij mee?

Klinkt dit als muziek in de oren? Denk jij dat jij de perfecte persoon bent om deel te nemen aan het SCOPE-programma? Kom dan zeker naar het info-moment op 10 oktober 2023!

Hoe kan ik appliceren?

Voor je je appliceert, is het belangrijk dat je je eerst meer informeert door de powerpoint van ons infomoment op 10 oktober 2023 : Powerpoint info-avond en/of de brochure te lezen. Die bevatten alle informatie, waaronder ook de info om te appliceren. Als je je wilt inschrijven, is het noodzakelijk dat je zeker alle informatie op de powerpoint hebt gelezen, want de informatie daarop is het meest up to date!

In de brochure kan je een lijst met landen terugvinden en daar kan je telkens op exchange conditions drukken. Dit is een link die je doorstuurt naar de exchanges website van IFMSA. Daar vind je alle info: de voorwaarden/vereisten, welke steden, welke periodes, welke disciplines, het logement, link naar de 'explore page' waar ook meer info over het sociaal programma terug te vinden is. Opgelet: de lijst met de landen in de brochure is niet meer up to date. De meest recente versie vind je terug via de Google spreadsheets link in de powerpoint!

Een andere optie om meer info over landen en projecten te vinden is om te vertrekken vanuit IFMSA en dan kom je op een webpagina waarop je moet inloggen, maar vanonder kan je ook klikken op exchange information. Zo kom je rechtstreeks op de explore pages terecht om te ontdekken wat er allemaal aangeboden wordt. Belangrijk is om steeds de Google spreadsheets (link in de powerpoint) ernaast te houden om te weten met welke landen België een contract heeft gesloten en naar welke landen je dus allemaal kan gaan.

Vergeet zeker niet te checken welke vereisten de landen hebben: moet je bepaalde taalbewijzen aantonen, bewijzen dat je bepaalde vakken al hebt gevolgd en geslaagd bent …

Appliceren is mogelijk door een Google form in te vullen en hierbij enkele documenten toe te voegen (deadline: 29/10/2023 om 23:59). De link voor de Google form en de nodige documenten en templates vind je terug in de powerpoint.

In de motivatiebrief schrijf je je ervaringen binnen BeMSA, vrijwilligerswerk, jeugdbeweging, sociaal werk, indien je contactpersoon in België bent geweest of wilt zijn... Ook moet je schrijven welke richting je doet en in welk jaar je zit. Maar het belangrijkste: toon ons dat je sociaal geëngageerd bent en dat je hét juiste profiel hebt! Vermeld verder ook de top 5 landen waar je graag stage zou lopen en bespreek zeker 3 departementen (klinische stages) of 3 onderzoeksprojecten (onderzoeksstage) waar je graag zou staan. En vergeet vooral niet waarom je zo graag mee wilt en wat je eruit zal leren! De beste kandidaten per universiteit worden dan geselecteerd en de resultaten van de eerste ronde worden bekendgemaakt op 6 november.

De geselecteerde studenten mogen dan naar de tweede ronde: ze worden in het weekend van 11-12 november uitgenodigd voor een (online) gesprek om de taalkennis van het Engels of Frans (of een andere taal indien vereist) te testen en de motivatie van de student nogmaals te bevragen.

Heb je nog vragen of wens je wat meer uitleg? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen via mail naar SCOPE@bemsa-gent.be!!

Lynn De Coene & Julie Hemeryck

LEO (Local Exchange Officer)

Meer informatie / contact

Profielblokken
Profile 3
Lynn De Coene
LEO
Profile 3
Julie Hemeryck
LEO