Standing Committee on Sexual and Reproductive Health and Rights including HIV and AIDS

(SCORA)

Wat is SCORA?

Standing Committee on Sexual and Reproductive Health and Rights including HIV and AIDS is een groep gepassioneerde personen die rond sexual and reproductive health and rights zoveel mogelijk bewustzijn en nuchterheid proberen te brengen. Ook proberen we het Stigma dat dit onderwerp vaak met zich meebrengt te doorbreken.

Visie

Een wereld waar iedereen zich sterk genoeg voelt om hun seksuele en reproductieve rechten uit te oefenen, dit vrij van stigma en discriminatie.

Missie

We willen onze leden de middelen geven om te lobbyen voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten binnen hun omgeving en dit zodat elke cultuur en mening gerespecteerd kan blijven. Dit doen we door het aanbieden van trainingen en meegeven van infomatie, zowel op lokaal vlak als nationaal en zelfs internationaal vlak.

Doelen

  1. Bewustzijn rond onderwerpen als HIV & AIDS en seksuele & reproductieve rechten creëren.
  2. Het stigma tegenover mensen met HIV & Aids de wereld uit proberen helpen.
  3. Bewustzijn rond kennis over feiten, wetenschappelijk onderzoek, wereldwijde overeenkomsten en documenten betreffende bovenstaande onderwerpen meegeven.
  4. Promoten van positieve seksualiteit en een gezond seksleven.
  5. Lobbyen voor maatregelen betreffende de seksuele en reproductieve rechten van medische studenten en anderen wereldwijd.
  6. Samenwerking en vergemakkelijken van samenwerkingsinitiatieven rond medische educatie, public health en mensenrechten (Zie SCOME, SCOPH & SCORP).
  7. De middelen voorzien om de kennis van individuen in de gezondheidszorgsector, nu en in de toekomst, bij te schaven.

Our projects

SCORA Focusgebieden

1. Comprehensive Sexuality Education:

Eén van onze belangrijkste doelen is de educatie van jongeren betreffende het onderwerp seksuele en reproductieve gezondheid. Dit doen we door peer-educatie (zie SOS). Ook dit doen we zowel lokaal, nationaal en internationaal want enkel wanneer de lesgevers zelf voldoende capacity hebben, kunnen zij deze zelf overbrengen.

2. Maternale gezondheid en toegang tot veilige abortus:

Een ander doel is het bewustmaken, ook binnen onze eigen teamleden, rond maternale en pasgeborenen hun gezondheid. Onderwerpen zijn oa obsterics, family planning… Dit ook op internationaal niveau door samenwerking met externe partners zoals Ipas om studenten op te leiden over veilige abortus en toegang hiertoe.

3. Seksualiteit en gender identiteit:

IFMSA promoot positieve seksualiteit en is één van de eerste jongerenorganisaties die officieel toegewijd is aan het beëindigen van het stigma en de discriminatie in gezondheidszorg van de LGBTQ+ community.

4. Gender-Based Violence:

'SCORAngels' vechten ook tegen GBV met oa misbruik (fysiek, mentaal en sociaal), hiertoe behoren ook Female Genital Mutilation, seksueel misbruik en huiselijk geweld.

5. HIV en andere SOA's

IFMSA maakt deel uit van The PACT, een coalitie van jongerenorganisaties om een einde te maken aan de AIDS-epidemie in de Post-2015 Agenda. We werken samen met Y+, The Global Network of Young People Living with HIV and AIDS om samen campagnes te voeren voor de belangrijkste SCORA International Days.

Contact

Profielblokken
Profile 3
Maarten Roegies
LORA
Profile 1
Marie Paredis
LORA