Standing Committee on Research Exchange (SCORE)

Hier krijg je alle informatie die je nodig hebt om in de zomer vier weken te vertrekken naar een land naar keuze voor een wetenschappelijk onderzoek naar keuze.

Ben jij geïnteresseerd in een buitenlandse ervaring in juli of augustus? Zou je je graag wagen aan het wetenschappelijk onderzoek? Ben je benieuwd hoe het leven er aan toegaat in een buitenlandse universiteit? Hou je ervan om een andere cultuur te ontdekken en nieuwe, internationale vriendschappen te sluiten met studenten over de hele wereld?

Wat is SCORE?

SCORE (Standing Committee on Research Exchange) organiseert buitenlandse onderzoeksstages in het Engels of Frans. SCORE is een internationaal programma van IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations), de overkoepelende organisatie van BeMSA. SCORE wordt in meer dan honderd landen georganiseerd, verspreid over de hele wereld. Gedurende vier weken kan je in de zomermaanden juli of augustus meewerken aan een onderzoeksproject in één van de landen waar België een contract mee gesloten heeft.

Het lokaal committee van elke stad voorziet een logement, een onderzoeksproject, één maaltijd/(week)dag, een sociaal programma en een contactpersoon voor de SCORE-studenten die ze ontvangt.

Een contactpersoon begeleidt een inkomende student: hij/zij is de persoon die je kan contacteren in geval van problemen, die je opwacht aan de luchthaven of het station, die je wegwijs maakt in de stad van je exchange en die jou tips kan geven in verband met het sociaal programma.

Het lokaal programma is zeer plaatsafhankelijk: welkomstfeestje, culturele activiteiten, toeristische trekpleisters bezoeken, uitstapjes zoals naar het strand gaan ... Kortom, het sociaal programma betekent genieten en plezier hebben met de andere studenten ’s avonds en in het weekend.

Waarom?

  • Je verwerft wetenschappelijke kennis en vaardigheden.
  • Je leert andere culturen kennen en leert omgaan met cultuurverschillen.
  • Je verruimt je horizon en ontdekt nieuwe perspectieven om in het leven te staan/naar de wereld te kijken.
  • Je maakt vrienden voor het leven uit alle uithoeken van de wereld.
  • Je beleeft een unieke, fantastische maand die niet alleen enorm leerrijk is maar ook super leuk.

Kortom: een ervaring die je je hele leven zal bijblijven!!!

Voor wie?

Voor alle studenten van de faculteit geneeskunde en gezondheidswetenschappen van 1ste bachelor tot en met 1ste master.

Waar?

Alle nodige info zal binnenkort beschikbaar zijn.

Prijs?

€ 600 voor vier weken inclusief:

  • Pre-Exchange Training (PET, verplicht)
  • Logement
  • Onderzoeksproject
  • één maaltijd/weekdag
  • Contactpersoon

!! Sociaal programma is soms inclusief soms exclusief afhankelijk van het land en de activiteit.

Vliegtuigtickets zijn niet inbegrepen, noch visum of vaccins (indien nodig).

Ga jij mee?

Klinkt dit als muziek in de oren? Denk jij dat jij de perfecte persoon bent om deel te nemen aan het SCORE-programma? Kom dan zeker naar het info-moment op 10 oktober 2023!

Hoe kan ik appliceren?

Voor je je appliceert, is het belangrijk dat je je eerst meer informeert door de powerpoint van ons infomoment op 10 oktober 2023 : Powerpoint info-avond en/of de brochure te lezen. Die bevatten alle informatie, waaronder ook de info om te appliceren. Als je je wilt inschrijven, is het noodzakelijk dat je zeker alle informatie op de powerpoint hebt gelezen, want de informatie daarop is het meest up to date!

In de brochure kan je een lijst met landen terugvinden en daar kan je telkens op exchange conditions drukken. Dit is een link die je doorstuurt naar de exchanges website van IFMSA. Daar vind je alle info: de voorwaarden/vereisten, welke steden, welke periodes, welke disciplines, het logement, link naar de 'explore page' waar ook meer info over het sociaal programma terug te vinden is. Opgelet: de lijst met de landen in de brochure is niet meer up to date. De meest recente versie vind je terug via de Google spreadsheets link in de powerpoint!

Een andere optie om meer info over landen en projecten te vinden is om te vertrekken vanuit IFMSA en dan kom je op een webpagina waarop je moet inloggen, maar vanonder kan je ook klikken op exchange information. Zo kom je rechtstreeks op de explore pages terecht om te ontdekken wat er allemaal aangeboden wordt. Belangrijk is om steeds de Google spreadsheets (link in de powerpoint) ernaast te houden om te weten met welke landen België een contract heeft gesloten en naar welke landen je dus allemaal kan gaan.

Vergeet zeker niet te checken welke vereisten de landen hebben: moet je bepaalde taalbewijzen aantonen, bewijzen dat je bepaalde vakken al hebt gevolgd en geslaagd bent …

Appliceren is mogelijk door een Google form in te vullen en hierbij enkele documenten toe te voegen (deadline: 29/10/2023 om 23:59). De link voor de Google form en de nodige documenten en templates vind je terug in de powerpoint.

In de motivatiebrief schrijf je je ervaringen binnen BeMSA, vrijwilligerswerk, jeugdbeweging, sociaal werk, indien je contactpersoon in België bent geweest of wilt zijn... Ook moet je schrijven welke richting je doet en in welk jaar je zit. Maar het belangrijkste: toon ons dat je sociaal geëngageerd bent en dat je hét juiste profiel hebt! Vermeld verder ook de top 5 landen waar je graag stage zou lopen en bespreek zeker 3 departementen (klinische stages) of 3 onderzoeksprojecten (onderzoeksstage) waar je graag zou staan. En vergeet vooral niet waarom je zo graag mee wilt en wat je eruit zal leren! De beste kandidaten per universiteit worden dan geselecteerd en de resultaten van de eerste ronde worden bekendgemaakt op 6 november.

De geselecteerde studenten mogen dan naar de tweede ronde: ze worden in het weekend van 11-12 november uitgenodigd voor een (online) gesprek om de taalkennis van het Engels of Frans (of een andere taal indien vereist) te testen en de motivatie van de student nogmaals te bevragen.

Heb je nog vragen of wens je wat meer uitleg? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen via SCORE@bemsa-gent.be!

Sanne Swaenen & Maria Astashka

LORE (Local Officer on Research Exchange)

Meer informatie / contact

Profielblokken
Profile 3
Sanne Swaenen
LORE
Profile 1
Maria Astashka
LORE