Seksuele educatie op school (SOS)

Seksuele educatie Op School is een project op vrijwillige basis, opgestart door BeMSA en gesteund door ICRH en Sensoa. Met dit initiatief willen we adolescenten toegang geven tot betrouwbare informatie rond seksualiteit, met onder andere ook LGBTQ+. Ook relaties, anticonceptie en SOA preventie komen aan bod. Op een luchtige educatieve manier trachten we de jongeren de mogelijkheid te geven geïnformeerde en individuele beslissingen over hun lichaam en gezondheid te kunnen maken. Bovendien willen we enkele bestaande mythes omtrent deze onderwerpen doorbreken.
Het SOS-project is een vorm van peer educatie waarbij jongeren ondersteund worden om een gezondheidsbevorderende gedragsverandering teweeg te brengen bij andere jongeren. Dit leidt tot een lagere drempel voor het praten over gevoelige onderwerpen.

Hoe

In het kader van dit project willen we een voor- of namiddag samen doorbrengen met een klas uit het 2e tot 6e secundair onderwijs. Hiervoor recruteren wij een team van 2-3 studenten geneeskunde (of andere studierichting uit de medische/sociale sector) aan de Universiteit Gent die voordien training kregen. Gedurende onze sessie worden onderwerpen zoals seksualiteit, puberteit, relaties, consent, contraceptie, SOA’s, zelfbeeld, geaardheid, etc. op een interactieve manier aangekaart. Elke sessie kan worden aangepast naar de wensen van de school.
Door het kleine leeftijdsverschil tussen studenten en de jongeren en de wijze waarop studenten de adolescenten benaderen kan een losse sfeer gecreëerd worden waarbij de jongeren meer open staan voor discussie en zo de correcte informatie mee naar huis kunnen nemen. Bovendien zal tijdens de sessie een vragenbox rondgaan waarin de leerlingen de kans krijgen om op anonieme wijze vragen te stellen.
De sociale media spelen heden een belangrijke rol, waardoor het steeds gemakkelijker wordt om informatie te verkrijgen online. Het wordt echter steeds moeilijker om correcte van foutieve bronnen te onderscheiden. Daarom zullen we de jongeren op het einde van de sessie ook in contact brengen met betrouwbare informatiekanalen.

Hoe deelnemen?

Spreekt dit project jou aan?
Durf jij voor een middelbare klas staan, ben je open-minded en kan je zonder schaamte over seksualiteit te praten? Zie jij jezelf als een gemotiveerde vormingswerker en wil jij meehelpen aan ons project?
Kom dan zeker naar ons trainingsweekend!
Deze gaat door op 18 en 19 oktober 2019 in de Therminal. Gedurende dit weekend gaan we jullie optimaal trachten voor te bereiden. Op die manier zullen jullie vol vertrouwen voor de klas staan.
Het trainingsweekend bestaat uit een verplicht en een niet-verplicht deel.

  • Vrijdag 19u-…: teambuilding
  • Zaterdagvoormiddag: trainingssessie (verplicht)
  • Zaterdagnamiddag: trainingssessie en workshop
  • Zaterdag 20u-…: avondactiviteit

Let op: deze uren zijn onder voorbehoud! Een exacte planning staat in het Facebook-event.

PAS OP:

Ook studenten die enkel geïnteresseerd zijn in het weekend zonder deelname aan het project zelf zijn welkom!
Voor vragen en info mail je naar lora@bemsa-gent.be.

katharina van parys

projectverantwoordelijke sos 2019-2020

Joachim De Schuijmer

PROJECTVERANTWOORDELIJKE SOS 2019-2020