Human Rights Day

In ons land, België, lijken mensenrechten een vanzelfsprekend en normaal iets. En zo hoort het ook. Mensenrechten zijn fundamentele rechten en vrijheden voor alle mensen, ongeacht hun nationaliteit, geslacht, nationale of etnische afkomst, ras, religie, taal of andere status.

Echter, dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend en hier staan we veel te weinig bij stil. Daarom organiseert BeMSA elk jaar op de Dag van de Mensenrechten (10 december) een sensibiliseringsactie om ons als studenten te herinneren aan het bestaan van de mensenrechten en de nood om te blijven vechten voor het behoud en de uitbreiding van deze rechten.

Wil jij graag helpen met de organisatie van deze campagne?
Neem dan zeker contact op met me (Hayat El Kaddouri) via Facebook of mail. De contactinfo kan je hieronder terugvinden.

Meer info? / Contactinfo

Indien je graag meer zou willen lezen over de mensenrechten kan je steeds terecht op de website van Amnesty International.

Heb je specifieke vragen over dit BeMSA project of wil je graag meehelpen organiseren? Dan kan je contact opnemen met mij (Hayat):

Marie Lorré

Local officer on Human Rights and Peace (LORP) 2019-2020

Minte Habtie

Local officer on Human Rights and Peace (LORP) 2019-2020

Vorige edities

Editie 2017

Hebben we recht op onderwijs? Is er een recht op veilige seksuele contacten? Hoeveel weet jij werkelijk over de mensenrechten? Doe de zelftest en vindt het uit.

Editie 2016

Deze editie zag BeMSA Gent het grootser met het project “Human Rights Day”. De Dag van de Mensenrechten valt elk jaar op 10 december. We maken er onmiddellijk een “Human Rights Week” van, die zal lopen van 5 tot 10 december. Dit jaar gaan we werken rond het thema ‘vluchtelingen’. De voornaamste bedoeling is om studenten te sensibiliseren rond mensenrechten. Dit jaar gaan we voor het project ook voor een sterke samenwerking met de Liga voor Mensenrechten. Zij organiseren op 10 december de uitreiking van de Prijs voor de Mensenrechten in het Stadhuis in Gent om 15u. Voor deze zitting organiseerde BeMSA een ludieke actie. Het was de bedoeling dat het thema van kunst doorgetrokken werd in deze actie. Initieel was het de bedoeling een groot kunstwerk te maken op een doek. Uiteindelijk werden A5-blaadjes uitgedeeld aan omstaanders en werd hen gevraagd een tekening te maken rond dit thema. Alle tekeningen werden netjes gebundeld en kan later nog voor doeleinden gebruikt worden. Iedereen is hierbij welkom.

Editie 2015

Dit jaar werd voor ‘Dag van de Mensenrechten’ een posters ontworpen. Op de posters staan fragmenten uit brieven van geïnterneerden met psychische problemen, fragmenten om even bij stil te staan. Vele geïnterneerden met psychische problemen worden in instellingen geplaatst die hiervoor niet geschikt zijn en ondervinden hier geen gepaste therapie voor. Dit jaar vonden we het belangrijk om op deze dag hun rechten in de kijker te plaatsen.